Spring til indhold
Dansk
English
Print Sitemap

VI Reader - e-bogslæser til synshandicappede og ordblinde

VI Reader logo

E-bogslæseren VI Reader er en gratis app, som er udviklet specielt til svagsynede og ordblinde. VI Reader gør det muligt at tilpasse e-bøger til netop den forstørrelsesgrad, forgrundsfarve, baggrundsfarve, lysstyrke, skrifttype, læseretning og linjeafstand, som passer til den enkelte. VI Reader gør e-bøger tilgængelige for svagsynede borgere – unge som gamle – ligesom e-bogslæseren gør det lettere for mange ordblinde at læse.

I mange e-bogslæsere kan man forstørre teksten og ændre farverne en smule. De gør det dog ikke muligt at forstørre i en grad, som er tilstrækkelig for borgere med kraftig synsnedsættelse, ligesom man ikke kan tilpasse farver og lysstyrke så de passer til den enkeltes synshandicap. Med VI Reader kan svagsynede læse almindelige e-bøger uden først at skulle konvertere dem til et synsvenligt format.

Foto: Person holder iPad med VI Reader; teksten er kraftigt forstørret og vises i lilla på gul baggrund.

Idéen til VI Reader opstod i forbindelse med en undersøgelse af svagsynede børns læsning på tablets i 2012. Her stod det klart, at svagsynede ikke umiddelbart kan læse e-bøger på tablets uden brug af andre hjælpemidler. Løsningen blev en e-bogslæser, som kan vise e-bøger i individuelt tilpasset storformat uden at læseren skal anvende andre hjælpemidler.

Mulighederne for at kunne tilpasse e-bøger er ikke kun en fordel for svagsynede. Mange ordblinde kan også have fordel af at vælge skrifttype, skriftstørrelse, forgrundsfarve og baggrundsfarve, som passer til den enkeltes personlige præferencer.

VI Reader kan læse e-bøger i EPUB format uden DRM. VI Reader fås til tablets og smartphones med iOS (iPhone, iPad, iPod Touch) og Android. VI Reader er udviklet af Sensus for Synscenter Refsnæs med støtte fra TrygFonden og kan hentes gratis fra Apple AppStore og Google Play.

Hent VI Reader i Apple AppStore

Hent VI Reader i Google Play

Skriv til sensus@sensus.dk hvis du har spørgsmål, kommentarer eller forbedringsforslag til VI Reader